Alle dagen kermis in de lucht

Presentatie van het Oorlogsdagboek van Marie Dazert - Postma

Op 12 november is het boek ‘Alle dagen kermis in de lucht’ van Josine Franken verschenen. Het is een oorlogsdagboek opgetekend door Marie Dazert en beschrijft haar belevenissen alsook dat van enkele families in Beek.

Het boek levert een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van Beek en is verkrijgbaar voor € 15,-.- bij de Primera Beek, Spar Ooij en Leuth, Supplement Beek, Wijnkoperij Jos Peters Beek en in de boekhandels in de omgeving. Uitgegeven door de stichting Margot van Boldrikfonds.


Oorlogsdagboek Marie Dazert – Postma, 17 september 1944 – augustus 1945 en verhalen over enkele Beekse families in oorlogstijd.


“Op Zondag 17 September 1944 in de H Mis van tien uur hoorden we schieten, bommen vallen, eng. De kapelaan stond juist te preeken… De kapelaan hield even op en maakte toen maar resoluut een einde aan z’n preek. Onder voortdurend lawaai gingen we te Communie. Ik dacht als we nu eens dood moesten zou het toch wel een plechtig oogenblik zijn…”

Met deze strofe begint Marie Dazert haar dagboek en daarmee is meteen de toon gezet. Marie woonde in de Blokhut aan de Natte Beek en net als haar buurvrouw Eva de Ranitz schreef zij een dagboek over de periode van Market Garden tot aan de bevrijding.


We nemen ook een kijkje in de belevenissen van domineesvrouw Hermine van der Linde- Fontein, middels een aantal authentieke brieven die zij in deze periode schreef aan haar zus Betty en aan haar ouders. De Beekse families Companjen en Franken vluchtten vanuit Beek naar de Werchense “Thornse Hof.” Achteraf bezien en ondanks het warme welkom van de familie Janssen, was dit geen goede keuze …
Josine Franken ontdekte de kopieën van de dagboeken van Marie Dazert en Eva de Ranitz in de archieven van het NIOD, waar zij zich na haar pensionering als logopedist, als vrijwilliger bezighoudt met het transcriberen en redigeren van oorlogsdagboeken.


Van de boekpresentaties op 12 november in de kleine Bartholomeuskerk in Beek zijn ook artikelen verschenen en beelden gemaakt.
Artikel Gelderlander
Artikel Gemeentenieuws
Kort videoverslag
Uitgebreid videoverslag


Er is ook een Engelse vertaling.

Deze website gebruikt cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik ervan.